DDÅ i Sydslesvig

Hvert år i maj/juni drager vi til Sydslesvig

I snart 10 år har Kibæk FDF Orkester været så heldige at modtage en invitation til at deltage med vores musik ved De Danske Årsmøder i Sydslesvig. Disse møder afholdes hvert i maj/juni; og det er også en dejlig anledning for os til at lave en ‘firmaudflugt’ 🙂

Jaruplund og Flensborg

I de år, hvor vi har deltaget, har vi været udsendt primært til Jaruplund om lørdagen og Flensborg om søndagen. Enkelte år har der været ekstra-bud efter os fra andre byer også, og såfremt vi har kunnet passe det ind i programmet, har vi glad og gerne spillet der også.

Danske sange og marchmusik

Om lørdagen bliver der spillet en del koncertmusik og ledsagemusik til de danske sange, som synges ved de lokale møder. Forud for dette har vi selvfølgelig hjemmefra øvet sangene igennem, så også vore yngre musikere har lært dem. Faktisk lærer vore unge musikere rigtigt meget om dansk kultur og danske sange i forbindelse med forberedelserne til Sydslesvigs-turene, ting de normalt ikke ville blive bekendte med. 

Og om søndagen forvandler vi os til et marcherende band! ALLE i bandet gruer hvert eneste år for disse marchture, men det er også SÅ fedt bagefter at kunne sige: Jeg gjorde det, og jeg overlevede!!

Når man taler med ‘pensionerede’ brass band-musikere, som også har været i Sydslesvig i deres unge dage, så er det, der står skarpest i deres hukommelse, da også marchturene. Og når vi så fortæller, at vi stadig marcherer, så bliver man mødt med den dybeste respekt.

En søndag i Sydslesvig er ikke for tøsedrenge, men den gør tøsedrenge til mænd – også dem der knapt nok er teenagere 😀

Søndertorv-koncert

For alle de FDF-orkestre, der deltager ved møderne rundt omkring i Sydslesvig, kulminerer hele weekenden med afholdelse af Søndertorv-koncerten. Søndag aften tager orkestrene én efter én ud på den sidste marchtur, hvor de starter fra Nørreport og slutter på Søndertorv. Når alle orkestrene er ankommet til Søndertorv, stiller de op i ét stort orkester, og så er der pludselig tale om et brass band med næsten 250 musikere!

Forud for koncerten er der udpeget en Søndertorv-dirigent, som udvælger nogle melodier, der skal spilles ved koncerten. Alle orkestrene har ganske vist spillet melodierne igennem derhjemme fra, men nu skal de spille under en fremmed dirigent, og det kan nogle gange være mere spændende end selve melodien!!