En begivenhedsrig tur til Holland, det blev det!

Efter at have øvet flittigt på melodierne til blandt andet den forestående dobbeltkoncert med venskabsorkesteret i Steggerda mødtes vi lørdag den 15. oktober ved Elia (den omvendte Weber-grill i Herning) om morgenen, hvor vi pakkede vort habengut i bussen. Herefter startede vi den lange tur til Holland. Humøret var højt, og det blev bestemt ikke mindre, da vi i løbet af formiddagen gjorde holdt på en rasteplads for at få os et rundstykke eller to :o) Undervejs til Holland fik vi skam også testet det nye pølsevarmer-aggregat, som var installeret i bussen; de røde pølser med brød og ketchup/sennep fandt i al fald rivende afsætning :o)

Søndag den 16. oktober var der først noget morgen-øvning efterfulgt af en let frokost, hvorefter vi trak i uniformen, samlede vores udsendte medlem, Joachim, som var i praktik i Holland, op og hastede ind til plejehjemmet i Lindstette, hvor vi skulle give koncert. Vi var lidt overraskede over, hvor mange tilskuer/tilhører der var mødt frem; men vores koncert gik godt – og den blev i al fald vel modtaget.

Mandag var vi først på sightseeing ved Wouda (verdens ældste og største stadigt fungerende damp-pumpestation). Vi var så heldige, at de just den dag, vi var der, havde startet op for dampen – dette sker kun to dage om året, så vi fik en lidt speciel oplevelse. Pumpe-stationen er fra 1919 men fungerer altså stadig den dag i dag. Et fantastisk skue. I løbet af de par timer, vi var der, kunne man rigtig følge med i, hvordan dampen voksede i volumen!!

Efter pumpestationen tog vi til Bolsward, hvor vi først var på byrundtur i det pragtfulde efterårsvejr, og herefter var vi på virksomhedsbesøg i en læder-forarbejdnings-virksomhed. På den familiedrevne fabrik lavede de mange rigtigt fine ting – Søren faldt således helt aldeles og pladask for et lille får! (Kan man mon så sige, at han fik “fåresyge”??). Dagen i Bolsward sluttede af med en koncert i den udbrændte kirke. Bystyret havde besluttet at nedlægge den som kirke, men man ville stadig gerne beholde kirken, så der var blevet lavet et glastag og lagt et gulv ind – og der var en helt fantastisk og unik akustik, som virkelig gav dig en hel masse hjælp i specielt salmerne! Vi var helt høje efter den oplevelse.

Om tirsdagen havde vi en lang dag med mange gøremål. Efter morgenmaden startede bussen på sin tur til først Dwingeloo, hvor vi så kirken med det løgformede tårn. Dette specielle tårn har John – vores hollandske orkestermedlem – som bette knægt sunget om mange gange :o) Derfra videre til Giethorn, hvor vi fik lidt tid til at shoppe lidt.

Vores hollandske guide var virkelig god til med malende beskrivelser, skæve bemærkninger og et glimt i øjet at fortælle om dette og hint – både til højre og til venstre (af en eller anden grund fik han altid byttet rundt på de to; men det vænnede man sig ret hurtigt til og kiggede automatisk til den anden side end den side, han havde annonceret :oD. Vi fik garanteret betragteligt mere at vide om Friesland og dets beboere, end vi kunne have læst os til – ikke mindst lærte vi om den specielle humor, dette folk besidder, og som John er en stærk repræsentant af ;o)

Fremme i Steggerda besøgte vi den katolske kirke, hvor John i sin tid havde været messedreng. Han meddelte os, at netop fordi, han som knægt var blevet tvunget til at synge så meget, havde han sunget mere end rigeligt for et helt liv, og derfor ville han ikke længere synge med, når vi i orkesteret sang!!

Som noget ganske særligt åbnede Johns forældre også op for deres hjem. Det er ikke sådan kutyme at komme ind i private hjem, men man gjorde en undtagelse i vort tilfælde. Her fik vi fornøjelsen af ved selvsyn at fået indblik i, hvordan de små hollandske huse (med et grundplan på ca. 60 m2) men med udseende som små paladser (på grund af de lange, smalle vinduer) var indrettede, og vi opdagede, at selvom husene så meget små ud udefra, så virkede de væsentligt større indvendigt! Vi var aldeles imponerede over, hvor funktionelt man kan indrette sig, når bare man tænker sig om!

Derefter kørte vi videre til den forsamlingssal, hvor vi skulle holde dobbeltkoncert med Crescendo. Vi lagde ud med eftermiddagskaffen, hvor venskabsorkesteret også havde arrangeret, at vi skulle smage en hollandsk kagespecialitet! Den smagte godt! Herefter var der orkesterprøver efterfulgt af aftensmad, som Crescendo også havde arrangeret: Også her havde man valgt hollandske specialiteter, så der var lidt for enhver smag, dog kan man sige, at det gennemgående tema var kål med kartofler og kød – i 3 forskellige varianter. Det smagte forbavsende godt ;o) Som dessert havde vi medbragt noget Abemad til alle, og det faldt skam også i god jord. Begge orkestres koncerter og selve dobbeltkoncerten gik rigtigt, rigtigt fint, så det kunne vi alle godt være bekendt.

Efterårsvejret i Holland plejer at være gråt, trist og med megen regn; men vi var på hele turen utroligt heldig med vejret: masser af solskin, hvor vi var blevet lovet overskyet vejr!! Så det var godt, vi havde taget gummistøvlerne med!!

En STOR tak til John,

  • fordi han skabte alle kontakterne i Holland
  • fordi han fortalte så levende om Friesland og dets beboere – både til højre og til venstre!!
  • fordi man kunne spørge om alt mellem himmel og jord, og han havde altid svar på rede hånd.

Og en KÆMPE tak til alle deltagere,

  • fordi I var så gode til at “strække” jer,
  • fordi I var gode til at bære over med hinanden
  • fordi I hele tiden hjalp hinanden, når vi hver især på et eller andet tidspunkt på turen blev lidt “slidte” grundet det tætte program.

Men for pokker, hvor var det dejligt og mega-hyggeligt at have jer alle med! Håber, vi kan gøre det om igen engang (næste gang måske med knap så meget citronfromage!! ;oD).