De Danske Årsmøder i Sydslesvig – 2016

Så har vi igen haft en dejlig og oplevelsesrig tur til De Danske Årsmøder i Sydslesvig :o)
Sydslesvigsturene er nærmest bygget op af traditioner og vaner, så der er sjældent noget, der kommer som en overraskelse; men i år var der nu alligevel et par små ændringer og et par overraskelser!

Lørdag den 11.06. kl. 9:00 kørte vi i bus fra Elia i Birk ved Herning mod grænsen. Harboøre-folket, som skulle tilbringe lørdag eftermiddag og aften i Lyksborg, steg også på bussen her. Efter at have betragtet buschaufførens ihærdige kamp for at få plads til både hovedbagagen og instrument-bagagen fra samtlige 44 deltagere i bussens pakrum var der et vittigt hoved, der bemærkede, at det var godt, vi ikke også selv skulle lave mad i Sydslesvig, for vi ville da aldrig nogensinde have plads til den der omvendte grill også (= Elia)!!
Lige lidt nord for Vejle havde vi aftalt et opsamlingssted med to musikere fra Hjallerup, som også skulle med os til Jaruplund, og deres bagage fandt vi såmænd også plads til.
Og så fortsatte turen ellers sydpå til Skærup rasteplads, hvor vi gjorde holdt for at fortære de 65 medbragte rundstykker med diverse pålæg, marmelade, kaffe, the, juice osv. Bjarne, den ene af vore fanebærere, var så ivrig efter at få skåret de friske rundstykker over i en fart, at han kom til at skære sig i hånden. Heldigvis var det ikke så slemt, at han mistede hverken finger eller led noget nævneværdigt blodtab; men lidt drabeligt så det da ud. Bjarne mente, at det også bare var fordi rastepladsen hed SKÆRup, at det skete!! Vi vil til næste år overveje enten at finde en anden rasteplads – eller at fratage Bjarne enhver ret til at føre kniv på Skærup-rastepladsen :oD

Ved middagstid gjorde vi igen holdt. Denne gang for at spise de medbragte madpakker og foretage lidt grænsehandel. Da bussens pakrum jo fra morgenstunden til mindste kubik-milimeter var komplet pakket til med bagage, var der ikke også plads til vore indkøb dér, så man måtte lige se, hvad der kunne være under sæder, i hattehylder, og hvad man ellers kunne stable oven på naboen!

Først på eftermiddagen ankom vi til Jaruplund. Og nu løb vi så i den første ændring: Sædvanligvis prøver vi ved ankomsten eftermiddagens program igennem inden selve årsmøde-koncerten i Jaruplund; men i år var anderledes, idet vi lørdag aften også skulle spille til fællessange ved Jaruplund Skoles 90 års jubilæum, og dette repertoire var os ukendt indtil 4 dage før selve arrangementet. Det var således første gang, vi fik udleveret noderne og hurtigst muligt skulle finde os tilrette med dem. Eftermiddagens repertoire var der ikke rigtigt tid til at kigge på; men det gik nu ganske hæderligt alligevel.
Efter mødet i Jaruplund hastede vi videre til aftensmaden på Jaruplund Højskole, hvor vi skulle spille lidt koncert-muzak-noget, medens jubilæumsgæsterne spiste middag, og der var jo så også de fællessange, som vi havde kigget på om eftermiddagen. Henning, som i år også havde valgt at tage med os til Sydslesvig, kan udover at spille en dejlig cornet også trylle, og til skole-jubilæet viste han nogle af sine kunster. Hvordan han gør, er der ingen af os, der har regnet ud endnu – det er simpelthen for forbløffende!!
Da vi kl. 22:30 landede tilbage på skolen var vi ganske brugte, og de mindste af børnene fik efter et par omgang med rundbold nede på skolens boldbane besked på, at de skulle gøre klar til at komme i seng. For de lidt større “børn” var der friskbagte vafler og almindelig hygge. Man forventes her at være så stor, at man selv kan ud af at finde til køjs i forsvarlig tid til at være frisk til søndagens strabadser.

Søndag morgen var der et par morgenfriske, der stod op ved 6:30-tiden for at gøre klar til morgenmaden. Det viste sig nu, at man sagtens kunne have sovet 1 time længere, for de bemeldte rundstykker kom først næsten halvanden time senere, end de plejer (endnu en ændring). Efter morgenmaden blev bagagen pakket sammen, der blev ryddet op og fejet på skolen, og vore pakkenelliker bliv nok engang stuvet ind i bussens pakrum. Og så kl. 10:00 var der gudstjeneste i Den Danske Kirke i Jaruplund.
Efter gudstjenesten hastede vi videre til Flensborghus, hvor vi nåede at være med til det meste af orkesterprøven dér, så fulgte frokosten, og den berygtede tur gennem Flensborg by – specielt Toosbüystraße, der er så stejl og lang, at det føles, som om den ingen ende har!! Oppe på årsmødepladsen samledes de forskellige FDF-orkestre sig til et stort band og spiller til et par af fællessangene. Mellem sangene er der i princippet “fri leg”, hvilket nogle af vore unge mennesker benyttede sig af :o) Det er i grunden utroligt hvor mange herlige grin og morskab, der kan lokkes ud af folk, når de bare får et stykke tov at lege med :oD

Efter eftermiddagens friluftsårsmøde gik vi tilbage til bussen, hentede madpakkerne og satte os på havnen, hvor aftensmaden blev spist. Kl. 17:30 skulle vi nemlig nok engang mødes med de andre FDF-orkestre til en sidste tur igennem Flensborg by. Denne gang gik turen fra Nørreport til Søndertorv. På Søndertorv bliver den årlige “Søndertorv-koncert” afholdt af alle de samlede FDF-orkestre. I år var vi 241 musikere i orkesteret – det var ca. 20 flere deltagere end sidste år. Selv om alle på dette tidspunkt er meget trætte efter to lange dage med mange strabadser, skal der lige gives en ekstra skalle, så det fremmødte publikum forhåbentligt også får en god oplevelse ud af det. Jeg tror nu, at det hele lykkedes meget godt ;o)

Related Images: